Cupping is een massagetechniek die binnen de Oosterse geneeskunde veelvuldig wordt gebruikt en werd ontwikkeld om gifstoffen en spierkrampen vanuit diepere lichaamsweefsels naar het huidoppervlak te trekken. Doordat de spieren en de huid goed doorbloed raken, wordt het voor het lichaam eenvoudiger afvalstoffen te verwijderen, met als gevolg een algehele ontspanning. Cupping heeft een enorme dieptewerking, doordat speciale plastic bokaaltjes vacuüm op de huid worden aangebracht.
Het lichaam wordt eerst in gemasseerd met massageolie, waarna er cups aangebracht worden op strategische plaatsen. Onder de cups treedt er een zeer sterke doorbloeding op. De cups worden over het lichaam bewogen, wat een zeer diepgaand en krachtige uitwerking geeft. Lichaamscellen gebruiken zuurstof en geven koolstofdioxide af. Wanneer lichaamsenergie geblokkeerd raakt, functioneert een cel minder goed en hopen de gifstoffen zich op. Als we pijn ervaren impliceert dit een blokkade in de energiestroom van eender welk deel van het lichaam.
Toxines –in spieren en gewrichten– worden niet altijd even makkelijk door het lichaam afgebroken, wat voor verdere blokkades en ongemakken kan zorgen. Door gebruik te maken van cupping kunnen de gifstoffen aan het huidoppervlak worden gebracht zodat het voor het lichaam veel eenvoudiger wordt om deze te verwijderen.
Het is nog bijzonder te weten dat na een cupping op de plek van behandeling een duidelijke verkleuring te zien is. Dit is een normaal verschijnsel. Het komt door de intense doorbloeding van het weefsel. De kleur van de plek kan verschillen, van rood tot diep paars. De resterende rode/paarse plek is verder alleen een cosmetisch verschijnsel: het doet geen pijn. Het verdwijnen van de roodheid gaat meestal in gelijke mate op met het verbeteren van de klachten.
Cupping werkt zeer ontspannend en geeft verlichting bij:
- Fybromyalgieklachten
- Chronische pijnklachten zoals stress en overbelasting
- Hoofdpijn, migraine en duizeligheid
Cupping is verder aan te raden bij volgende indicaties:
Rug- en schouderklachten, hoofdpijn, pijnlijke menstruatie, maag – en darmklachten, zwakke spijsvertering, chronische verkoudheid en astma, hoest en beginnende griep.