Sportmassage

Sportmassage is het toepassen van een aantal handgrepen op een ontbloot en ontspannen lichaamsdeel van een gezonde sportbeoefenaar. Het doel is om de lichamelijke conditie te verbeteren, te behouden en/of eventuele nadelige gevolgen van de sport weg te nemen, of deze zo min mogelijk te doen voelen. Sportmassage is een uitstekende manier om te herstellen na een gedane inspanning en is ook belangrijk als voorbereiding op een geplande fysieke belasting.

Sportmassage wordt toegepast om vermoeidheidsverschijnselen, als directe gevolg zijn van een lichamelijke inspanning, terug te dringen. De afvalstoffen die vermoeidheidsverschijnselen, pijn of kramp veroorzaken worden uit de spieren gemasseerd. De stofwisseling en de bloedsomloop worden hierdoor positief beïnvloed waardoor sneller herstel mogelijk is en weer sneller een bepaalde prestatie geleverd kan worden.

Sportmassage wordt ook gebruikt om spieren voor een sportprestatie te activeren, als onderdeel van een warming up. Een ander effect, bij vrijwel iedere vorm van massage, is psychische en lichamelijke ontspanning. Naast het ontspannen gevoel dat dit geeft, zal ook dit effect het lichaam sneller laten herstellen.

Ook voor niet-sporters is sportmassage erg zinvol omdat werkzaamheden in het dagelijkse leven vaak dezelfde invloed hebben op ons lichaam als sporten. Sportmassage mag nooit worden toegepast (de eerste dagen/weken) na een spierscheuring, bij een ontsteking of huidwond, of als iemand koorts heeft. Als de spieren heel zwaar belast zijn, is het beter om de massage enkele dagen uit te stellen. Bij blessures kan het zijn dat ik u eerst doorverwijs naar een (sport)arts of fysiotherapeut.